De regio Leiden met kinderen is echt geweldig! Er zijn genoeg kindvriendelijke activiteiten in de omgeving om je een heel weekend te vermaken! De stad die bekend staat als de geboorteplaats van Rembrandt van Rijn is in de zomer zeker een bezoek waard. De stad Leiden hebben wij alvast opgenomen in de lijst met leukste steden in onze blog Zuid-Holland met kids, waarin we alle leuke activiteiten in de provincie op een rij zetten. Inmiddels hebben wij de stad Leiden en omgeving meerdere malen bezocht en zetten wij voor jou de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Leiden met kinderen op een rij!

Naturalis

Dankzij onze Vriendenloterijkaart kunnen wij als gezin dit museum gratis bezoeken! We dachten eerst dat het echt het museum van Freek Vonk was, omdat het in combinatie met dit museum vaak in de media verschijnt, maar in het museum zelf vinden we daar eigenlijk niets van terug. Dat is niet erg, want het is echt een heel leuk museum om met kinderen te bezoeken. Zeker als een museummedewerker ons bij binnenkomst een speurtocht aanbiedt.

Bij deze speurtocht moeten kinderen op zoek gaan naar bepaalde dieren in het museum, wat uiteraard leidt tot een wedstrijd wie het betreffende beeld als eerste kan vinden. Je volgt een route door het museum langs 7 verschillende kamers, met thema’s als de ijstijd, dinosaurussen, eerste mensen en de dood. Vooral de kamer met de dinosaurussen vinden wij erg indrukwekkend. Onderweg kunnen kinderen allerlei dingen doen, zoals het kopiëren van bepaalde schedels, schelpen en andere voorwerpen.

Wat we leuk vonden aan dit museum is dat het spel en educatie combineert. Kinderen leren veel over dieren en de natuur, maar er is ook voldoende ruimte om te ‘spelen’ in het hele museum. Het museum heeft ook een restaurant en een café met uitzicht op de omgeving. Uiteindelijk hebben we hier een hele ochtend doorgebracht met onze dochter en hebben we een geweldige tijd gehad.

Corpuservaring

We wisten vooraf niet zo goed wat we konden verwachten van de CORPUS Experience, maar wat een leuk museum! De bijzondere uitstraling van het museum van buitenaf heeft altijd onze aandacht getrokken. We wisten dat je door het menselijk lichaam gaat als je dit museum bezoekt, maar niet dat er voor het eerste deel een audiogids bij zat. Met behulp van een audiogids lopen we door het lichaam en dat hebben ze heel mooi gedaan (ook voor kinderen).

Je gaat door het hele lichaam en op bepaalde plekken moet je een 3D-bril opzetten. Ze verklaren de zintuigen, de voortplanting en allerlei processen die plaatsvinden als je bijvoorbeeld een broodje kaas eet. In elke kamer gebeurt er wel iets, waardoor de aandacht van kinderen behouden blijft. Toen onze dochter een week later aan haar grootmoeder vertelde wat ze in het museum had gezien, waren we verbaasd over wat ze zich herinnerde van het hele museumbezoek.

Na deze ervaring, die ongeveer een half uur tot drie kwartier duurt, zijn er nog een aantal extra verdiepingen, waar kinderen heel interactief kunnen worden met het menselijk lichaam. Zo kunnen ze hun gehoor testen, kunnen ze diverse interactieve spelletjes spelen en is er een ruimte waar ze kunnen kijken of ze op een evenwichtsbalk kunnen lopen en aan een buis kunnen hangen.

We hebben in totaal bijna twee uur in het museum doorgebracht en we hebben er echt van genoten! Houd er overigens rekening mee dat je in het eerste deel van de ervaring geen foto’s en video’s mag maken. Kijk voor meer informatie over toegangsprijzen, openingstijden en tentoonstellingen op de website van het museum.

Museum voor Volkenkunde

Van de vele toeristische trekpleisters in Leiden is Museum voor Volkenkunde ongetwijfeld een van de beste toeristische trekpleisters.

Een derde echt leuk museum om met kinderen in Leiden te bezoeken is Museum Volkenkunde. Gelegen midden in de stad Leiden, is dit museum gewijd aan mensen die over de hele wereld wonen. Het is gevestigd in een prachtig historisch pand en bestaat uit meerdere verdiepingen. Bij binnenkomst krijgen we meteen Museumbingo voor dierenspotters en het is een fotospeurtocht met foto’s van allerlei voorwerpen uit verschillende landen met dieren erop.

Onze dochter is altijd dol op dit soort speurtochten en gaat in de eerste kamer meteen op zoek naar de voorwerpen op de foto’s. Voor ons meteen een mooi moment om de prachtige objecten in het museum te bekijken. Tijdens onze reizen hebben we veel plaatsen bezocht, waaronder een museumtentoonstelling over hen, en het is een feest van waardering voor ons reizigers.

Na het afronden van de speurtocht gaan we naar de tijdelijke tentoonstelling Dierenacademie. Deze tentoonstelling is geheel gericht op kinderen en zij kunnen naast spelen veel leren over verschillende dieren. In de kamer ernaast spreekt telkens een ander dier en leren we op een leuke manier allerlei informatie over dieren. Schitterend werk!

Uiteindelijk brachten we ruim twee uur door in het Volkenkunde Museum in Leiden. Een hele leuke activiteit voor kinderen in Leiden. Kijk voor meer informatie over openingstijden, ticketprijzen en de verschillende tentoonstellingen op de website van Museum Volkenkunde.

Tijdens de cursus kom je langs verschillende punten die belangrijk waren in het leven van de schilder. Wij vonden het een hele prettige route om te lopen en kregen zo een goede indruk van de stad. Het leukste van alles vonden wij op de Latijnse school, waar je een glimp van Rembrandt kunt opvangen terwijl je tien seconden uit het raam kijkt. Vervolgens kun je de schets de volgende dag uploaden naar de website. Voor kinderen is er inderdaad iets magisch aan getekend worden terwijl ze uit het raam kijken.

De route eindigt bij de Leidse Burcht, waar je met trappen een soort heuvel beklimt, waar je heerlijk kunt wandelen en een prachtig uitzicht hebt over de stad. In totaal hebben we ruim een ​​uur de hele route door de stad gelopen. De route eindigt tevens in de binnenstad, dus je kunt deze wandeling door Leiden met kinderen in de zomer perfect combineren met een drankje op één van de vele gezellige terrasjes die in de binnenstad te vinden zijn.

Rijksmuseum van Oudheden

Dit museum is grotendeels gewijd aan het oude Egypte. Onze dochter is de laatste tijd geïnteresseerd in mummies op school, dus dit museum staat al een tijdje op ons lijstje. Ook dit museum ligt midden in het centrum van Leiden. Wij zijn echt onder de indruk van het museum! Wat een prachtige dingen hebben ze hier uit het oude Egypte.

Vooral de mummies maken indruk op Sophie. Grappig dat ze dingen uit het museum herkent die ze op het jeugdjournaal heeft gezien. Niet alleen onze dochter geniet ervan, maar wij vinden het ook super leuk om langs al deze verschillende attributen van het oude Egypte te lopen. Als we alles gezien hebben, gaan we naar een gedeelte op een andere verdieping waar speciaal voor kinderen een tijdelijke tentoonstelling is gemaakt.

Kinderen kunnen hier zoeken naar Toetanchamon. Ze krijgen een vervolgboekje en moeten acht verschillende vragen beantwoorden om in dit deel van het museum te ontdekken. Echt helemaal gericht op kinderen en daarom super leuk! Dit soort extra afdelingen maken een museum zeer geschikt voor gezinnen met kinderen.

We hebben ruim twee uur rondgelopen in dit museum. Kijk voor meer informatie over openingstijden, toegangsprijzen en de verschillende tentoonstellingen op de website van het Rijksmuseum van Oudheden.

Rijksmuseum Boerhaave

Rijks Museum Boerhaave directeur Dirk van Delft

In dit museum in Leiden kun je met de kinderen de belangrijkste uitvindingen uit de geschiedenis van de Nederlandse wetenschap bekijken. Dit museum is in 2019 uitgeroepen tot Europees Museum van het Jaar. Wij waren erg benieuwd naar dit museum en wisten niet zo goed wat we konden verwachten van dit museum, dat bovendien midden in het centrum van Leiden ligt.

Dit museum heeft ons echt verrast en we vonden het erg leuk. We bezoeken eerst het anatomisch theater, waar we een klein overzicht krijgen van het gebouw waarin het museum is gevestigd. Vervolgens passeren we de tentoonstellingen op de eerste verdieping over het vergulde tijdperk, ziekte en gezondheid, krachtige collecties, water, kracht en data en de grote vragen. In al deze tentoonstellingen is er voor kinderen genoeg te zien en te doen.

Onze dochter vindt het leuk om dingen te ontdekken in het museum, door bijvoorbeeld door verschillende microscopen te kijken. Gedurende deze tijd doen we ook een speurtocht in het museum. Van de verschillende vragen verzamelen we de letters, waarmee we woorden en zinnen kunnen maken.

Op de begane grond bevinden zich verschillende gedeelten speciaal ontworpen voor gezinnen met kinderen. Zo heb je bijvoorbeeld de sectie Spelen met Rekenen, waar kinderen allerlei wiskundige experimenten kunnen doen. Ook heb je hier Treasure Island, waar kinderen van alles kunnen doen en ontdekken en diverse postzegels kunnen verzamelen.

In totaal lopen we hier ongeveer twee uur rond. Kijk voor meer informatie over openingstijden, entreeprijzen en de verschillende tentoonstellingen op de website van Rijksmuseum Boerhaave.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *