Met kinderen kun je een leuk weekendje Delft beleven. Er zijn genoeg kindvriendelijke activiteiten in de stad om je minimaal twee dagen te vermaken. Na ons weekendje weg naar deze stad zetten we de leukste activiteiten en attracties in Delft met kinderen op een rij.

Delftse binnenstad

Het centrum van Delft is erg leuk om rond te lopen. Deze historische stad staat vol met historische gebouwen en pittoreske straatjes om doorheen te slenteren. Dankzij de vele grachten in de binnenstad kun je met je gezin prachtige foto’s maken.

Het centrale plein van de stad is de Markt, een gezellig plein met diverse restaurants en cafés met terrassen waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Bovendien heb je verschillende pleinen die gezellig bevolkt waren. Wij waren er tijdens een weekend toen het in Delft erg mooi weer was en dus ook alle terrasjes vol zaten.

Een andere leuke manier om met kinderen de stad Delft te verkennen is door op speurtocht te gaan. Bij VVV (Kerkstraat 3) kun je een speurtocht kopen voor kinderen van ongeveer 6 tot en met 12 jaar. Als prijs krijgen de kinderen een ijsje. De speurtochtroute kost een paar euro en is een geweldige manier om de stad te verkennen.

Er is ook nog een wandeltocht die je gratis kunt doen met behulp van een Podcast die je in een uur door de stad loodst. Op de website van Delft VVV vindt u uitleg en een kaart van deze wandelroute door het centrum van Delft.

Een andere manier om het centrum van Delft te zien is door er overheen te vliegen. Het is inderdaad mogelijk om de toren van de nieuwe kerk te beklimmen. Deze 85 meter hoge toren biedt een adembenemend uitzicht over de stad en bij helder weer kun je zelfs de steden Rotterdam en Den Haag zien.

De toren beschikt niet over een lift, waardoor je de 376 treden moet beklimmen om het uitzicht te bewonderen. Helaas kwamen we aan het eind van de dag te laat aan om te rijden. Wij hebben dus een goede reden om met onze dochter nog een keer de stad Delft te bezoeken!

Delftse zoetigheid

Eén van de mooiste plekken die wij met onze dochter in Delft bezochten is Knus Delft. We bezochten dit restaurant aan het water op zondagochtend, Moederdag, en het was toen gezellig druk. Naast dat je er heerlijk kunt eten, is er ook volop vermaak voor de kinderen. Zo is er rondom het restaurant een leuke speeltuin.

Omdat het restaurant aan het water ligt, heeft u een bijzonder mooi uitzicht over het water. Het is ook mogelijk om het natuurgebied vanaf het water per waterfiets of roeiboot te verkennen. We huurden een waterfiets voor een uur en maakten een rondvaart naar het grote meer vlakbij restaurant Knus. Zeker met het goede weer dat we hadden was het erg prettig om een ​​tochtje te maken met de waterfiets.

Onze dochter heeft zich hier prima vermaakt met de andere kinderen in de speeltuin. Er is ook nog een doolhof in de speeltuin en er is veel zand waar kinderen zich kunnen vermaken. We hebben daar de hele zondagochtend doorgebracht en hadden van tevoren andere activiteiten voor de middag gepland, anders hadden we hier heel goed kunnen blijven.

Prinsenhofmuseum

Museum Prinsenhof is een kindvriendelijk museum in Delft. Dit museum ligt midden in het centrum van Delft en vanaf de Delftse Markt is het te voet in een paar minuten te bereiken. Het museum organiseert verschillende tentoonstellingen. Zo kun je er bijvoorbeeld het bekende Delfts blauw zien, hangen er prachtige schilderijen van Delftse meesters uit de 20e eeuw en is er een tentoonstelling over Willem van Oranje.

Tijdens deze laatste tentoonstelling in het museum waren wij degenen die het langst bleven. Sterker nog, voor een paar euro kun je bij de kassa van het museum een ​​Cold Case-detectivekoffer ophalen, waarin allerlei documenten en hulpmiddelen zitten waarmee kinderen de moord op Willem van Oranje kunnen onderzoeken. Hij werd zelfs vermoord tijdens de bouw van dit museum.

Kinderen kunnen dan allerlei vragen beantwoorden over Willem van Oranje in het algemeen en ook over de moord. Wij vonden het erg indrukwekkend dat je hier nog de kogelgaten in de muur kon zien. Kinderen moeten deze gaten bijvoorbeeld met een centimeter opmeten en ook kijken hoe groot bijvoorbeeld het wapen was waarmee Willem van Oranje werd vermoord.

Als ze alle vragen hebben beantwoord, krijg je de antwoorden bij de museumkassa en krijgen de kinderen ook nog een klein cadeautje. We brachten meer dan twee uur door in dit museum.

De Delftse klaproos

Wilt u meer weten over de natuur met kinderen in Delft, dan kunt u contact opnemen met De Papaver in Delft. Bij dit duurzaamheidscentrum in Delft draait alles om de natuur. In het centrum kunnen kinderen al van alles ontdekken en wij hebben hier de waterdierenzoekactiviteit gedaan.

Kinderen krijgen een rugzak en een groot schepnet en kunnen daarna in de sloten rond het centrum op zoek gaan naar waterdieren. In de rugzak zit een bakje (die je kunt vullen met water), een pot, een kaart met daarop allerlei waterdieren en planten (zodat je duidelijk kunt zien wat je gevangen hebt) en een vergrootglas om ze van dichterbij te bekijken de dieren.

En zo steken we even later de weide vol koeien over en paraderen we langs de rand van de aangrenzende sloot. Een tip van ons is om zoiets als laarzen te dragen, aangezien het (ondanks het goede weer dat we hadden) veel modder kan krijgen en je met hele vieze schoenen kunt eindigen. Uiteindelijk hebben we verschillende dieren gevangen en in totaal een uur aan deze activiteit besteed.

Rondvaart door de Delftse grachten

Een leuke manier om met kinderen de stad Delft te verkennen is een rondvaart door de grachten. Wij hebben een rondvaart geboekt via Rondvaart Delft, die per boot vertrekt vanuit het centrum. Deze cruise duurde ongeveer een uur, wat net lang genoeg was voor onze dochter.

Tijdens deze rondvaart kom je langs de verschillende prachtige historische huizen van Delft en krijg je onderweg uitleg van een gids. Hij vertelt mooie verhalen over hoe het er vroeger aan toe ging in Delft en wat je er nog van ziet op straat. Dit zijn leuke details over de stad die je zonder gids zou negeren.

We hebben genoten van dit uurtje op het water en hebben tijdens de rondvaart veel informatie over de stad opgedaan. Kinderen tot vier jaar kunnen gratis mee met de rondvaart en voor kinderen van vijf tot en met zestien jaar geldt een gereduceerd tarief. We hadden vooraf online gereserveerd, dus we wisten ook zeker dat er ruimte was op de boot.

Stadsboerderij Buytendelft

Als u in de zomer met uw gezin Delft bezoekt, kan het op warme dagen fijn zijn dat u en uw kinderen even verkoeling kunnen zoeken. In Delft zijn twee waterspeeltuinen die een bezoek waard zijn. De eerste waterspeeltuin bevindt zich bij Stadsboerderij Buijtendelft, op ongeveer 20 minuten lopen van het centrum van Delft.

Sterker nog, in deze stadsboerderij heb je naast bekende boerderijdieren ook een waterspeelruimte voor kinderen. Entree kost een paar euro en uw kinderen kunnen er met water spelen. Rondom deze speelplek ligt ook een ligweide van gras, het is dus verstandig als ouders iets als een matje meenemen. Ook hier zagen we hele families picknicken op het gras.

Ook is het mogelijk om op deze boerderij een hapje te eten. Het restaurant werkt hier uitsluitend met lokale producten en biologische producten. Wij zijn in Delft naar deze kinderboerderij geweest en we moeten zeggen dat we deze kinderboerderij echt super leuk vonden.

Deze kinderboerderij willen wij ook graag nog een keer bezoeken als we met onze dochter weer in Delft zijn! Deze kinderboerderij ligt tegenover Coquelicot, ideaal om beide activiteiten te combineren.

De tweede waterspeeltuin van de stad ligt in het zuiden en is vanuit het stadscentrum te ver lopend te bereiken. Met de auto bereikt u de speeltuin in iets meer dan 10 minuten. Dit is een andere kinderboerderij met een waterspeeltuin. Bij Dierentuin Tanthof hebben ze een ligweide met een klein zandstrandje langs een speelgracht met ondiep water.

De speelgoot komt uit op een plek waar kinderen het water in kunnen. Ook zijn er bij de waterspeeltuin diverse speeltoestellen zoals wippen, glijbanen en schommels aanwezig.

Delftse Speeltuinen

Delft heeft een aantal leuke speeltuinen die de moeite waard zijn om met de kinderen te bezoeken. Hieronder zetten wij de leukste speeltuinen op een rij die je met kinderen in Delft kunt bezoeken:

Speeltuin Westerhonk: Op iets meer dan 10 minuten lopen van het stadscentrum ligt deze speeltuin. Deze speeltuin is vooral leuk voor jonge kinderen en je vindt er een grote diversiteit aan speeltoestellen. Je betaalt een kleine entreeprijs voor de speeltuin en er is ook iemand die toezicht houdt op de speeltuin. Bij de speeltuin is ook een klein gedeelte met water. Ook is het mogelijk om iets te drinken in de speeltuin.

Speeltuin Tree District: Deze speeltuin ligt verder naar het noorden in de stad en is gratis te bezoeken. Ook hier beschikken ze over diverse speeltoestellen, waaronder een kabelbaan, een veerpont die het water oversteekt en een dansspeeltuin. Controleer zeker de openingstijden, want deze zijn enigszins beperkt. Dit is dus een gratis activiteit voor kinderen in Delft.

Bras Playground: Deze speeltuin ligt in het noorden van de stad en je loopt er vanuit het stadscentrum in iets meer dan 20 minuten naartoe. Ook hier heb je de beschikking over diverse speeltoestellen zoals een kabelbaan, een evenwichtsparcours en een klim- en glijtoren. Ook hier is het handig om vooraf de openingstijden van de speeltuin te checken, want deze zijn, net als bij Speeltuin Tree District, beperkt.

Koninklijk Delft

Delft is over de hele wereld beroemd om zijn Delfts aardewerk en uiteraard heeft Delft een museum dat geheel gewijd is aan deze wereldberoemde export van de stad. Dit museum ligt buiten het stadscentrum, maar is gemakkelijk te voet te bereiken (als de kinderen niet te jong zijn). We liepen dit gedeelte vanuit het centrum met onze achtjarige dochter in ongeveer 15/20 minuten en het was geweldig. Onderweg kwamen we nog een speeltuin tegen wat een leuke pauze tussendoor was.

Bij Royal Delft draait alles om Delfts Blauw en zie je van binnenuit hoe het gemaakt wordt. Voor kinderen is er een aparte audiotour die ze kunnen volgen, waarbij ze ook gevraagd worden om verschillende vragen te beantwoorden via het apparaat waarop de audiotour wordt gestreamd.

Onze dochter zat aandachtig te luisteren naar de verschillende verhalen die verteld werden over de geschiedenis van Delftse voorwerpen. Daarna zaten we in de zon in de museumtuin en aten we taart. Het is ook mogelijk om ter plaatse in het museum een ​​hapje te eten. Uiteraard wordt dit eten geserveerd op een Delfts blauw bord ;).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *